20 Mayıs 2011 Cuma

Islama ve yöresel Sinop yemekleri



14 Mayıs Cumartesi günü uzun zamandır yemediğimiz Sinop yemekleri için anneannemdeydik. Bizde sevgi biraz yemekle verilir, anneannem de hastalığıma üzüldüğü için sanıyorum özlediğim ve sevdiğim yöresel yemeklerle sofrayı donatmış. Düşünürken bile ağzım sulanıyor. Her açıdan tatmin edici, dolu dolu bir Sinop sofrasıydı. Kıymalı çiğ böreğin yanında (bize yakın yassı börekler) farklı olarak anneannemin ilk defa yaptığı balkabaklı çiğ börek (soğuk yeniyor), günün yıldızı ıslama (bize yakın yuvarlak demir kaptaki) ve tatlı olarak cırıkta ve sakızlı muhallebiyi afiyetle yedik. Ev yapımı karanfilli ekmek ve yanında zeytinyağlı sultaniye bezelye güne noktayı koydu. Sofrada pancar soslu salata ve semizotlu bulgur salatası da görünüyor. Tadı damağımda kalan kesinlikle elle parçalanarak tatlı sosa bandıra bandıra yenilen Sinop'un kızartma hamur tatlısı cırıkta (akıtma) oldu (sol üstte böreğe benzeyen yemek). Sofra düzeni sevgili teyzeme ait.

Zeytinyağlı Sultaniye Bezelye

Bezelyelerin kenarları alınır. (Çalı fasulye gibi)
Zeytinyağı, soğan, domates ve tuz ile (zeytinyağlı fasulye gibi) pişirilir.
Servis tabağına alınır. Soğuduktan sonra üzerine dereotu doğranır.
Püf: Pişirirken şeker koyulmaz, çünkü bezelyenin kendine has şekerli bir tadı var.

Karanfilli ekmek



Göz dolduran muhteşem soframız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder